Zorgprogramma’s

De huisartsenzorg is volop in beweging. Zorg voor mensen met een chronische aandoening, zoals Diabetes Mellitus type 2, Astma, COPD en Hart- en vaatziekten vindt steeds vaker op geprotocolleerde wijze plaats. In de regio Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg hebben de huisartsen samen met de zorgverzekeraars afspraken gemaakt over zorgprogramma’s (ketenzorg) voor mensen met een specifieke chronische aandoening.

Wat betekent dit voor u als patiënt?

  • U, als patiënt staat centraal.
  • Zorg afgestemd op uw wensen en behoeften.
  • Betere informatie en afstemming tussen alle betrokken zorgverleners
  • 1 aanspreekpunt: de praktijkondersteuner

Informatie over de kosten van een zorgprogramma ziet u via deze link.

Voor welke aandoeningen zijn er zorgprogramma’s?

Uw huisarts heeft zorgprogramma’s voor de volgende aandoeningen:

  • Astma, klik hier voor meer informatie.
  • COPD, klik hier voor meer informatie.
  • Diabetes Mellitus type 2, klik hier voor meer informatie.
  • Hart- & vaatziekten, klik hier voor meer informatie.
  • Geestelijk gezondszorg, klik hier voor meer informatie.
  • Kwetsbare ouderen, klik hier voor meer informatie.

Worden deze zorgprogramma’s door alle zorgverzekeraars vergoed?

Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden deze ketenzorg; echter wij adviseren u om contact op te nemen met de praktijkassistente of met uw zorgverzekeraar met vragen over een specifieke zorgverzekeraar. Zij helpen u graag verder.

Zorgprogramma voor mensen met Diabetes Mellitus Type 2

Diabetes Mellitus is een aandoening waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Vroeger werd deze aandoening daarom suikerziekte genoemd. Zonder glucose kunnen we niet leven; het is een belangrijke brandstof in ons leven. Bij mensen met diabetes werkt dit systeem niet goed en zit er teveel glucose in het bloed; insuline speelt bij dit proces een grote rol.

Deze hogere glucose in het bloed kan klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, dorst, veel plassen en slecht zien. Mensen met deze klachten worden begeleid door de praktijkondersteuner en worden aangemeld in het zorgprogramma Diabetes.

Dit zorgprogramma beschrijft de zorg waar mensen met Diabetes Mellitus type 2 recht op hebben. Behalve de praktijkondersteuner en uw huisarts zijn ook andere zorgverleners betrokken bij de zorg voor mensen met diabetes, zoals de diëtiste, de podotherapeut en de pedicure en worden er jaarlijks een aantal onderzoeken uitgevoerd.

Zorgprogramma voor mensen met Astma en/of COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.  Bij beide aandoeningen zijn de luchtwegen en longen blijvend ontstoken en zijn ze beschadigd. Deze beschadigingen zijn blijvend en zullen niet genezen. Mensen met COPD hebben constant last van hun longen.

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen, zij worden kortademig, ademen “piepend” of moeten hoesten.

Het zorgprogramma Astma/COPD beschrijft de zorg waar mensen met Astma en/of COPD recht op hebben. Behalve de praktijkondersteuner en uw huisarts kunnen ook andere zorgverleners een rol spelen. Ook een longfunctieonderzoek wordt op regelmatige basis bij deze patiënten uitgevoerd.

Stoppen met roken is een belangrijk aspect bij de behandeling van mensen met Astma en/of COPD en kan uw klachten helpen verminderen.

 Zorgprogramma voor mensen met Hart- & vaatziekten

Hart- & vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door mensen met hart- & vaatziekten vroegtijdig te begeleiden en te behandelen, kunnen mogelijke klachten en complicaties voorkomen worden.

Het zorgprogramma Hart- & vaatziekten beschrijft de zorg voor mensen:

  • met een hart- of vaatziekte
  • die een verhoogd risico hebben op het krijgen van een hart- & vaatziekte. Bij een verhoogd risico kunt u denken aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht, roken, etc.

Behalve de praktijkondersteuner en uw huisarts kan ook de diëtiste bij de behandeling een rol spelen.  De behandeling richt zich op het verlagen van de risicofactoren waarbij de patiënt samen met de praktijkondersteuner deze zorg zo goed mogelijk afstemt op de wensen en behoeften van de patiënt. Leefstijlinterventie, zoals stoppen met roken, gezonde voeding en meer bewegen krijgen veel aandacht tijdens de behandeling.